Blekerstraat 17, Groningen
0612461420
coachingpraktijklaif@gmail.com

Ademwerk

Emmie Kranenburg

Wat is ademen?

Ademen lijkt zo eenvoudig. We doen het ongeveer 20.000 keer per dag zonder na te denken.

Koolzuur lijkt bij sommigen op een afvalstof, maar dat is het allerminst. Koolzuur brengt zuurstof naar onze spieren en organen.

Te intensief ademen kan al snel leiden tot een verstopte neus, vernauwde luchtwegen, vermoeidheid, duizeligheid en lichtheid in het hoofd. Op termijn kan het leiden tot o.a. spanning, slapeloosheid en hartproblemen. Dit alles hangt samen met een te grote hoeveelheid zuurstof en een te lage hoeveelheid koolzuur in ons bloed. We ademen te veel zuurstof in en te veel koolzuur uit.

Het belang van ademen wordt vaak over het hoofd gezien omdat het zo gemakkelijk en automatisch lijkt.

En we hebben geen idee wat het met ons doet als we verkeerd ademhalen.

Enkele voorbeelden:

Hyperventilatie: wil zeggen dat je te veel en te snel ademt. Chronische hyperventilatie geeft aan dat dit geen tijdelijke, maar een langdurige probleem is. Je ademt structureel te veel kooldioxide uit en je ademt te veel zuurstof in. Dit kan voor klachten zorgen.

Bijvoorbeeld: Snel moe, koude rillingen, bang om flauw te vallen, snel verkouden, koude handen en voeten, tintelingen in vingers, hoofdpijn, duizeligheid, hoge bloedruk, druk of pijn op de borst.

Ook klachten aan de huid zijn veelvoorkomende klachten bij een slechte ademhaling.

Bijvoorbeeld: uitslag, droge huid, veel zweten.

En dan hebben we het nog niet over wat een slechte ademhaling mentaal met je kan doen. Denk aan:

concentratieproblemen, slecht geheugen, je angstig voelen.

Meestal liggen angst, paniek, nervositeit of stress aan de grondslag van het overademen.

Elke ademhaling die je neemt, stuurt essentiële informatie naar je hersenen, hart en longen via je autonome zenuwstelsel (ANS)

De ANS beheert de interne functies van je lichaam, zoals het reguleren van het hartslag, druk en spijsvertering, en men dacht voorheen dat je er geen bewuste controle over had.

Meer recentelijk hebben wetenschappers ontdekt dat de ademhaling dit systeem rechtstreeks beïnvloed, waardoor je je ANS op commando kunt beïnvloeden. Met de rustige ademhalingstechnieken, kun je leren deze toestand te activeren.

Hoe je ademt, communiceert via het ANS met de rest van uw lichaam. Een langwerpige soepele ademhaling vertelt je lichaam bijvoorbeeld om te ontspannen, terwijl een snelle ademhaling je lichaam vertelt dat het wordt achtervolgt door een leeuw, waardoor het vecht-of-vlucht systeem ( sympathisch zenuwstelsel) wordt geactiveerd.

Door goed te ademen, leer je believen toegang te krijgen tot beide scenario’s.

Het belang van ademhalen “Onze ademhaling beheersen is de controle hebben over ons lichaam en onze geest”.

Ik ga je verschillende ademhaling technieken leren om je beter in je vel te laten zitten, beter te kunnen slapen, betere focus houden, gezonder te zijn en voelen.